Vår dynamiska process för virkestorkning sprider sig i Europa

 
Eric Björkman Alent Dynamic

Nu är det snart jul och normalt en tid på året då nära och kära träffas för att enbart umgås och ta det lugnt. Igår söndag, tände vi det 4:e ljuset i adventsljusstaken. Levande ljus, mörkt ute och värmen från vår öppna spis spred det där lugnet i sinnet. Lugnet som gör att vi reflekterar, även jag.

Det första ordet som kommer över mig är stolthet. Stolthet över vilket genomslag som vår patenterade dynamiska process för virkestorkning fått i Europa och några länder till. Vi startade vårt företag Alent Dynamic år 2005 med en för sågverks-marknaden djärv metod - intervalltorkning. Att påstå att man kan få mycket bättre virkeskvalitet, korta torktiden och spara el med att “växla mellan korta intervall där fläktar och ventilation kör på med full effekt och längre intervall av vila” reste många frågetecken. Minst sagt.

Resultaten hos våra första kunder, inte minst Stenvalls, talade dock för sig själv. Fler kunder som ville pröva vår s.k. “intervalltorkning” fick samma goda resultat, om inte bättre. Ryktet spred sig och fler kunder uppgraderade sina torkkammare med vår patenterade metod.

Alent Dynamic-metoden spred sig ytterligare år efter år. Givetvis mötte vi på motstånd från stora leverantörer av torkkammare med inbyggd torkstyrning. Ett motstånd som successivt har övergått till erkännande. Idag finns det 4 tillverkare av torkkammare som har valt att förse sina nya torkkammare med vår patenterade dynamiska process för virkestorkning för att erbjuda högsta prestanda från början.

Vi har även utvecklat vårt kunderbjudande under åren så att vi idag har en patenterad fullt utbyggd process för virkestorkning med realtidsmätning och adaptiv styrning för varje torkcykel samt AI-analys av hela torkförloppet. Under våren lanserar vi dessutom nästa steg.

Efter en kort genomgång med våra säljare och installatörer kan jag konstatera att under veckan före julafton pågår leveranser/installationer hos sågverk i 13 länder samtidigt.

Samtidigt med tillströmning av nya kunder som hört ryktena och ser sina elräkningar.

Vi hälsar dessutom Kroatien välkommen som ett nytt land för oss, där ett sågverk har valt vår torkningsprocess för torkning av ek.

Det som gör mig extra glad är att vi nu, hos ett antal kunder, tillsammans med dem diskuterar ytterligare energioptimeringar för virkestorkning på koncernnivå.

Om vi inte hörs innan, ha en God Jul och Gott Nytt År.

Eric Björkman

Forskning & Utveckling, Alent Dynamic
eric.bjorkman@alentdynamic.se