Torkning av Eucalyptus nitens med Alentstyrning i LTUs forskningstork

CT-scannern LTU Skellefteå liten.png

Eucalyptus nitens sägs vara världens mest svårtorkade träslag. Det är snabbväxande, miljövänligt och därför vanligt i stora skogsplantager. Efter Alents framgångar med pumptorkning av Pinus Radiata i Chile startades ett 2-årigt projekt som finansierats av EUREKA/Vinnova och Alent Dynamic i Sverige och CORFO, TSST Energy och CMPC i Chile för att utveckla en metod för industriell torkning av Eucalyptus nitens.

Ett stort antal Eukalyptusplank har sågats i Chile och frysfraktats till LTU Skellefteå där det torkats i flera satser, både konventionellt och med Alents pumpstyrning. Forskningstorken på bilden har en CT-scanner och man kan följa vad som händer inuti virket under torkningen. Konventionell torkning dömdes ut på grund av sprickbildning och kollaps medan pumpningen visade lovande fenomen som vi kunde bygga vidare på.

Under sista året har flera pumptorkningar genomförts i full skala i ett av CMPCs sågverk i Chile med fjärrstyrning från Alent i Luleå med mycket bra resultat. Vi förväntar oss att Eucalyptus kommer att pumptorkas på många ställen i världen och att vi får se golv, möbler och andra produkter tillverkade av det vackra träslaget.

Mer kunskap har vunnits i pumptorkningsmetoden och några kompletteringar har gjorts i Alents styrsystem som nu också blir användbara vid all slags virkestorkning.

Viktigt handslag för en bättre miljö

OS Panto och Alent Dynamic har stora framgångar med en ny supereffektiv kammartork med Alent Dynamic® torkprocess. Luca Cadamuro, marknadschef hos den italienska torktillverkaren OS Panto, till vänster på bilden, och Alent Dynamics VD Peder Björkman, sluter ett nytt avtal om uppgradering av 10 torkar och utveckling av ett system för energioptimering på sågverk.

OS Panto har tidigare i år köpt tio Alent Dynamic® till torkar med nya lösningar för extra låg energiförbrukning och fler är på gång.

Luca Cadamuro håller en presentation på Alent Academy och det går bra att boka tid med honom på fm den 13 november i Luleå för att se hur en befintlig tork kan effektiviseras.

Luca o Peder.JPG

Viktigt handslag med PGS Group

I december 2017 besökte ledningen för PGS Group norra Sverige för att utvärdera ny energieffektiv teknik för virkestorkning. Eric Björkman bad då att få skaka hand med PGS Groups vd Luc Grauwet för att ha en bild till pressreleasen när dom så småningom skulle besluta sig för att köpa av Alent – därför den muntra stämningen!

Nu har PGS Group beställt fyra Alentsystem efter att ha provkört en längre tid under ledning av Teknikchefen Ruben Coene. Två av dessa system skall monteras i nya torkar som är under uppförande.

Eric Björkman skakar hand med PGS Group vd Luc Grauwet. Med på bilden är också Teknikchefen Ruben Coene (t.h) och PGS Groups Energikonsult (t.v).

Eric Björkman skakar hand med PGS Group vd Luc Grauwet. Med på bilden är också Teknikchefen Ruben Coene (t.h) och PGS Groups Energikonsult (t.v).

Alent Academy 13-14 november 2018

Välkommen till Alent Academy den 13-14 november på Clarion Hotel Sense i Luleå! Vi träffas kl.11.00 på tisdag och avslutar med lunch kl.12.00 på onsdag.

Alent Dynamic® automatiska torkprocess är driftsäker och parerar för normala variationer i virke, klimat och energitillförsel. Varje kundkvalitet kan fintrimmas var för sig utan att påverka andra torkprogram. På Alent Academy visar vi våra nyheter och lär av varandra hur torkningen kan göras bättre. Det finns alltid något nytt att lära sig! Varje förbättring som införs i torkprogrammen kommer för varje torksats att arbeta för bättre resultat och nöjdare kunder. Det kommer även att skapa ett mervärde som ökar med tiden. Att få träffa andra torkskötare och utbyta erfarenheter är också en viktig del av Alent Academy.

Dag 1 är tyngdpunkten på genomgångar och workshops kring trimning av torkprogram och praktiska tips. Vi gör en torkningsanalys av senaste kvartalets torkningar på ett sågverk och diskuterar åtgärder. Meddela oss om ni vill att vi analyserar er torkning. 

Dag 2 fortsätter vi med genomgångar och workshop kring trimning av torkprogram och praktiska tips. 

Under Alent Academy-dagarna visar vi också nyheter kring vår energistyrning på sågverk och Alents styrning för kanaltorkar. Vi kommer även att ha gästföreläsare.

Kursen kostar 5.990 SEK och i avgiften ingår utbildning, mat och aktivitet. Boendet och resor till och från Luleå står ni själva för. Ni har möjlighet att boka boendet på Clarion Hotel Sense via Alent till ett subventionerat pris. Enkelrum inkl. frukost kostar 900 kr/rum och dubbelrum inkl. frukost kostar 1 200 kr/rum. Sista anmälningsdag är fredag den 12 oktober. OBS! Anmälan är bindande.

Anmäl dig gärna till Alent Academy via den här länken eller kontakta Ulrika Jäderholm på tel.0920-43 01 02 eller ulrika.jaderholm@alentdynamic.se

Bekräftelse på bokningen skickas till er via e-post.

Välkommen!

Detta händer i vår monter B04:32 på Trä & Teknik 2018

Nu är det snart dags för Trä & Teknik i Göteborg och vi ser fram emot att få träffa gamla som nya kunder och kollegor i branschen.

Under mässdagarna har du möjlighet att i vår monter delta i miniseminarier och lära dig mer om;

Pumptorkningens möjligheter för ditt sågverk. Vad innebär pumptorkningen, hur fungerar det, vilka är fördelarna och vad kan ni göra för vinster? Här finns möjlighet att få svar på alla dina frågor kring pumptorkning. Tid 20 minuter.

Nyheter i Dynamic®. Passa på att lära dig mer om Alent Dynamic® torkprocess och dess finesser. Vi presenterar nya funktioner och tips och trix. Tid 20 minuter.

Alent Q-rapport. Lär dig mer om Q-rapporten och vilken information man kan få ut. Det är ett otroligt bra verktyg som ger dig värdefull information för ständiga förbättringar av torkningen. Kan man hitta brister i torkarna? Hur nyttjar vi torkarna? Hur effektivt torkar vi våra produkter? Var finns möjlighet till kvalitetshöjning på det torkade virket? Godhetstal? Förågeställningen kan vara oändlig. Tillsammans med er utformar vi Alent Q-rapport enligt era behov. Tid 20 minuter.

Anmäl dig gärna i förväg via vår webb till seminarierna.

Naturligtvis är du välkommen via vår monter med alla slags frågor och funderingar. Och har du inga frågor - kom via oss ändå och säg hej.

Luca Cadamuro från den italienska torktillverkaren OS Panto finns på plats i vår monter från kl.13 på onsdagen och hela torsdagen (29-30/8). Fråga honom om virkestorkar, deras Super TC Tunnel och ombyggnationer av torkar till högre kapacitet via kondensatorer.

Jonas Hellström från Omron kommer också att finna i vår monter under mässdagarna. Ni hittar även en mobil Omron robot i vår monter. Kom förbi och titta på vår flitiga medhjälpare.

På tisdag kl.14.00 håller Martin Haller från Alent och Thomas Karlsson från AB Karl Hedin, Karbenning ett föredrag på teknikscenen i B-hallen om "Automatisk virkestorkning med fokus på leveranskvalitet".

Här på vår hemsida kan du hämta en kostnadsfri entrébiljett till mässan.

Välkommen!