method-header.jpg
 
alentdroplogo

Automatisk dynamisk torkprocess gentemot kundkrav.

Vår patenterade torkprocess i harmoni med naturens lagar.

 

Inga större framsteg på ett halvt århundrade.

Processen för virkestorkning hade inte förändrats signifikativt på över ett halvt sekel innan Alent Dynamic® introducerade sin dynamiska process för virkestorkning med intervalltorkning som metod på marknaden. De konventionella torkmetoderna slösar stora mängder energi.

Vi fann ett bättre sätt

Vår torkprocess bygger på en metod närmare besläktad med hur naturen själv fungerar, men som är snabbare; en metod som utsätter träet för betydligt mindre skadlig belastning och kräver lägre energiförbrukning, men som fortfarande utför arbetet snabbare.

Konventionell torkning

Konventionell virkestorkningsedan 1950Virket bombarderas oavbrutet med hetluft från fläktarna, från början till avslut.

Konventionell virkestorkning
sedan 1950

Virket bombarderas oavbrutet med hetluft från fläktarna, från början till avslut.

Konventionell gradvis nedvarvning

Nedvarvningsmetodensedan 1990Fläktarna blåser på utan avbrott men varvas ner gradvis mot slutet av processen.

Nedvarvningsmetoden
sedan 1990

Fläktarna blåser på utan avbrott men varvas ner gradvis mot slutet av processen.

Dynamisk virkestorkning

Dynamisk process för virkestorkning - med intervalltorkning som metod
sedan 2010

Den patenterade Intervalltorkningen från Alent Dynamic växlar mellan korta intervall där fläktar och ventilation kör på med full effekt, och längre intervall av vila. Den dynamiska processen för virkestorkningen består av fyra komponenter; intervalltorkning (patenterad), realtidsmätning (patenterad), WMC (patenterad) och adaptiv kontroll/styrning för varje torkcykel.

Vi förenar två motarbetande krafter

När virke utsätts för konstant hetluft blir ytan ("skalet") både varmare och torrare än kärnan. Den relativa skillnaden i fukthalt — fuktgradienten — är vad som driver fuktvandringen utåt.

Skillnaden i temperatur — temperaturgradienten — gör dessvärre raka motsatsen.

Vid konventionell torkning är virkets ytskiktstemperatur alltid högre än kärnan (eftersom tillförseln av hetluft i kammaren aldrig stannar av). Det betyder att temperaturens drivkraft hela tiden motverkar fuktvandringen och förlänger torkningsprocessen.

Vad som är värre är att den konstanta skillnaden i fuktkvot och temperatur i virket orsakar ihållande spänningar som leder till onödiga kvalitetskostnader i slutprodukten.

Alent Dynamic®-metoden behandlar istället virkets yta med hög temperatur under en kort tid, för att sedan stanna av helt och låta virket vila.

Som förväntat motverkar temperaturens drivkraft fuktvandringen i början. Men när fläktarna stängs av börjar värmen på virkets yta sjunka då energin används när vätskan som når ytan förångas.  

Snart omvänds temperaturgradienten och de två krafterna börjar arbeta i samma riktning, och fuktvandringens hastighet ökar. 

Belastningen på träet avtar och ytan återfuktas. När fuktgradienten jämnats ut så mycket att fuktvandringen stannar av börjar nästa torkcykel.

Vad allt det här betyder.

 

SPARA TID OCH PENGAR

  • Spara 25 - 60 % elektricitet

  • Spara 2 -10 % värmeenergi

  • Upp till 5-20 % kortare torktid

  • Spara 5-30 % vatten

  • Lättare att upptäcka brister och fel i torkkammare och utrustning

ÖKA KVALITET OCH VÄRDE

  • Lägre risk för torkskador på virket

  • Mindre missfärgning av virket

  • Färre sprickor som följd av torkningen

  • Mindre kådflytning vid kvistar

  • Rakare virke

 
Dynamisk process för virkestorkning
 

Sågverk är en elintensiv verksamhet, där torkningen av sågat virke står för det största elbehovet. Elpriset är dessutom idag 2-5 gånger högre än för 3 år sedan vilket pressar sågverksföretagen ekonomiskt. Samtidigt höjs kvalitetskraven på levererat virke i och med CLT-trenden, ökad användning av björk, ek och andra hårda träslag. Effekterna av stigande inflation och andra händelser i världen pressar dessutom sågverkens konkurrenskraft.

Lösningen stavas byte till dynamisk torkprocess och därmed 25-60% mindre elkostnader, 2-10% minskat värmebehov, 5-20% kortare torkningstid och inte minst väsentligt högre kvalitet. Om man omsätter effekterna till pengar kan det likt detta typexempel betyda 200 000 € per år för 3st 230m3 torkkammare.

 
red-forest.jpg

En av de bästa investeringarna du kan göra,
både för din lönsamhet och miljön.

Har du fortfarande frågor? Se om svaret finns här.